4 Ekim 2008 Cumartesi

Lastik nedir?

LASTİĞİN YAPISI


Kauçuk, karbon karası, kord bezleri, çelik teller ve kimyasal maddeleri kapsar.
LASTİĞİN GÖREVİ İçinde bulunan basınçlı hava vasıtasıyla aracın zemin ile temasını ve tutunmasını sağlayarak, yükün güvenli olarak taşınmasını sağlar.Bir araç lastiği dört ana kısımdan oluşur.a) Sırt b) Omuz c) Yanak d) Topuk bölgesi
LASTİĞE AİT ÖNEMLİ TANIMLAMALAR
Lastik genel olarak ölçü jantında standart şişirme basıncında max. kesit genişliği, takılacağı jantın nominal çapı , hız indeksi, yük kapasite indeksi ve kesit oranı gibi parametrelerle tanımlanır.ÖRNEK :Lastik ebatı 185/70 R 13 84 S * Kesit genişliği 185 mm* Serisi - kesit yüksekliğinin kesit genişliğine oranı (%70) * Radyal gövde yapısı (R)* Jant çapı sembolü (inch) (13) * Yük endeksi (84)* Hız sembolü (S) Sembollerin karşılığı arka sayfada.* Seri numarası; her üreticinin üretim verilerini içeren kodlaması* Aşınma göstergesi (TWI) * İç lastiksiz (tubeless) veya iç lastikli (tube-type) kullanım* Kuzey Amerika Ulaştırma Bakanlığı uygunluk sembolü (DOT)* Avrupa Topluluğu Uygunluk sembolu ve tescil numarası (E)* Dönüş yönü oku, iç taraf (inwards)/dış taraf (outwards)
LASTİKLERİN JANTA TAKILMASI / SÖKÜLMESİ
* Montajda yapılacak hataların hayati tehlikelere neden olabileceği unutulmamalı ve lastiklerin janta takılıp sökülmesi mutlaka yetkili servislerde uygun makinelerle, uzman personel tarafından yapılmalıdır.* Lastiğin takılacağı jantta ezik, vuruk, çatlak olmamalı, jant üzerinde yağ, pas, kirletici maddeler bulunmamalıdır. Jant ebadı aracın ve araç katologlarının öngördüğü ebatta olmalıdır.* Lastik üzerinde ıslaklık bulunmamalı, yabancı maddeler varsa mutlaka dışarı çıkartılmalıdır.* Lastik montajında, lastik topuklarına ve jant damağına özel geliştirilmiş kaydırıcı veya sulandırılmış sabun solüsyonu sürülmelidir. Kesinlikle petrol esaslı yağlar, silikon, deterjan diğer kaydırıcı sürmekten kaçınılmalıdır. Montaj sonunda lastiğin jantı merkezlediği doğrulanmalıdır.* Lastik şişirme havasının rutubet içermeyen kuru hava olması gerekmektedir.* Şişirilmiş lastiğin subabından kaçak olmadığı doğrulanmalıdır. Subaplara mutlaka lastik contalı subap kapağı takılmalıdır.* İç lastikli araç lastiği takılacak ise mutlaka yeni dış lastik, yeni iç lastik ve kolon ile takılmalıdır. İç lastik ve kolon takma öncesi uygun şekilde pudralanmalıdır.* Yeni lastikler ile eski lastikler eşleştirilmelidir.* Lastik yanağı üzerinde dönme yönü veya dış yanak belirtilmişse, janta ve araca montajda bu hususa mutlaka uyulmalıdır.

Hiç yorum yok: